Email: antonioubooks@gmail.com
Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016






του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Έκδοση 2013
Διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο PDF)



ΤΙΜΗ : 40,00






     


Σύντομη Περιγραφή :

Το εντυπωσιακό και από αισθητικής-οπτικής πλευράς βιβλίο μου αυτό των 350 Έγχρωμων σελίδων, είναι καρπός των σπουδών μου στο Open University της Oxford της Αγγλίας στην Φιλοσοφία και Αισθητική (όπως και τα βιβλία μου «Philosophical Writings», «Western Architecture» και το υπό έκδοση βιβλίου μου «Renaissance Art». 

Στο βιβλίο μου αυτό μελετώ τα βασικά χαρακτηριστικά και τις θεμελιώδεις αισθητικές και φιλοσοφικές αρχές που διέπουν όλες τις μορφές της Ισλαμικής Τέχνης, ήτοι Μικρογραφίες (Μινιατούρες), Ταπητουργία, Κεραμική, Μεταλλουργία και Υαλουργία, με ιδιαίτερη έμφαση κι έκταση στην Αρχιτεκτονική –κυρίως- των Τζαμιών, από την εμφάνιση του Ισλάμ τον 7ο αι. μ.χ. μέχρι τον 210 αιώνα και φυσικά σε όλον τον Μουσουλμανικό Κόσμο –κι όχι μόνο των Αράβων- που περιλαμβάνει χώρες από την Ισπανία των Ομμαυιδών, την Β. Αφρική, Αραβίας, Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία μέχρι την Ινδία και Νότια Ρωσία των Μογγόλων και Χαζάρων.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στο βιβλίο εκτίθεται, δια μέσου 100άδων Έγχρωμων Ιστορικών Χαρτών, πλήρως επεξηγημένων, μια συνοπτική, αλλά πλήρη, ιστορία όλους του Ισλαμικού Κόσμου, περιλαμβανομένων των Αράβων και των Κατακτήσεών των στην Β. Αφρική, Ισπανία, Μέση Ανατολή και Ιράκ, μέχρι της Κατακτήσεις των Μογγόλων του Τζέγκινς Χάν κι αργότερα του Ταμερλάνου, της Κεντρικής Ασίας, Περσίας και Νότιας Ρωσίας, της κατακτήσεις των Mughal Μογγόλων του σημερινού Αφγανιστάν της Ινδίας και της ανάπτυξης του μεγαλειώδους Mughal πολιτισμού των εκεί, μέχρι της κατακτήσεις των Τούρκικων Φυλών, των Σελτζούκων στην Μ. Ασία, των Μαμελούκων στην Αίγυπτο κι αργότερα των Οθωμανών και την εγκαθίδρυση της αχανούς Οθωμανικής των Αυτοκρατορίας.

Μελετάται κι αποκαλύπτεται η αλληλοεπίδραση, ιδιαίτερα της Περσικής Τέχνης του Μεσαίωνα, με την Ευρωπαική Τέχνη, αλλά και την Μοντέρνα Ευρωπαική Τέχνη του 20ου αι. ! (βλ. τον Πέρση ζωγράφο Riza Abbasi (1565-1635) και τον Henri Matisse (1869-1954) ! και η επίδραση του Βυζαντινού Πολιτισμού και Ιδιαίτερα της Αρχιτεκτονικής σε αυτή των Μαμελούκων της Αιγύπτου και κυρίως των Ύστερων Οθωμανών. 

Μελετάται επίσης, η σχέση και αλληλεπίδραση της Φιλοσοφίας των Αράβων με της Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και Παράδοση και η έκφρασή της στην Ισλαμική Τέχνη. 

Η Ιστορία των Ισλαμικών Λαών και Αυτοκρατοριών, ξεδιπλώνεται με 100άδες Έγχρωμους ολοσέλιδους ιστορικούς χάρτες, τους οποίους συμπληρώνουν επεξηγηματικά κείμενα ιστορικής συνέπειας και ακρίβειας. 

Το βιβλίο περιέχει επίσης 100άδες μεγάλες ολοσέλιδες Έγχρωμες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης δειγμάτων όλων των μορφών της Τέχνης του Ισλαμικού Κόσμου, με εκπληκτικές φωτογραφίες όλων των μορφών Αρχιτεκτονικής των Τζαμιών και Παλατιών, όλου του Ισλαμικού Κόσμου σε όλη την ιστορική του διαδρομή, συνδέοντάς τα με τις παραπάνω ιστορικές στιγμές του.

Και φυσικά αναλύονται οι βασικές Θεολογικές Αρχές του Ισλάμ και οι θρησκευτικές διαφορές Σουνιτών και Σιιτών, που υπήρξαν και είναι, καθοριστικός παράγοντας της ιστορίας των Μουσουλμάνων, αλλά και του Κόσμου όλου. 

Στο τέλος το βιβλίο παρατίθεται ένα εκτενές Έγχρωμο Λεξικό (Glossary) των Αρχιτεκτονικών Όρων της Ισλαμικής Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Θρησκείας επίσης, με πολυάριθμες έγχρωμες φωτογραφίες, ιδιαίτερα σημαντικό για την πλήρη κατανόηση της Ισλαμικής Τέχνης (αλλά και της Δυτικής Αρχιτεκτονικής στο βιβλίο μου «Western Architecture»). 

Τα άρθρα και μελέτες μου στο Open University της Oxford της Αγγλίας, που αποτελούν το περιεχόμενο του βιβλίου μου αυτού, επαινέθηκαν από τον Άγγλο Καθηγητή μου της Ισλαμικής Τέχνης Peter Morgan στην από 14-04-2010 επιστολή του, στην οποία –στην αξιολόγησή του στο τέλος των μαθημάτων- με ευχαριστεί «για όσα του έμαθα» !

Δείτε τα Περιεχόμενά του (καθώς κι άλλα δείγματα σελίδων του) στο link με τίτλο: Preview Book (Προεπισκόπηση Βιβλίου).

Look for its «Contents» (along with more pages-samples) in the link with the title: «Preview Book» (Προεπισκόπηση Βιβλίου). 


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιοδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση, ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και συγγραφέα, σύμφωνα με τον ν. 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (που κυρώθηκε με τον ν. 100/1975).

This book or any part thereof must not be reproduced in any form without the written permission of the author.


Δημ. Αντωνίου PhD(Hon), FRCS, Γενικός Χειρουργός, Ογκολόγος



• Δημοσιεύθηκε από : Δημήτριος Αντωνίου
Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016 - 9:51 μ.μ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου